Start Nyhetsarkiv Bibliotek Galleri Medlemmar Anslagstavla Kontakt

Information kring kommande arbete med uppgradering av föreningens standard för elinstallation

av Crister Sahlén 9 feb 2020, 17:00

Hej,

 

Styrelsen har låtit genomföra besiktning av föreningens inkommande servicekabel (el ledning) till fastigheten samt tillhörande kabel för matning av el till lägenheterna.

Det kunde då konstateras att föreningens 100A servicekabel är underdimensionerad i förhållande till den el som efterfrågas av medlemmarna samt hyresgäster. Vidare har ett flertal av lägenheterna äldre 1-fas kabel för matning av el. Detta sammantaget medför till och från en ansträngd matning av el som till och från resulterar i att säkring går nere i källaren samt att el kablar blir onödigt heta, något som i förlängningen skulle kunna vara en grund för uppkomst av brand. Nuvarande kablar för matning av el uppskattas vara från 50-talet och i har i flera fall konstaterats vara tygklädd som isolering

Med anledning av detta har styrelsen fattat beslut om att uppgradera föreningens elinstallationer så att samtliga lägenheter får 3-fas kabel för matning av el. I samband med detta kommer även 160A servicekabel att dras in i fastigheten.

 

När startar arbetena

Den upphandlade firman, Installations Kompaniet AB med Gunnar Engström som projektledare, kommer att börja innevarande vecka, v. 6.

Arbetet inleds med att de förbereder för installationerna nere i källaren. Ny servicecentral för fastigheten kommer att levereras och montering påbörjas. Man kommer att förbereda för kommande kabel dragning i respektive trapphus därefter.

Innan dragning av kabel till lägenheterna genomförs kommer man behöva tillträde till samtliga berörda lägenheter i syfte besiktiga nuvarande installationer samt se var de lämpligast genomför kabeldragning för minsta möjliga ingrepp. Mer information kring detta kommer att komma ut i god tid inför besiktningen.

Slutlig installation av ny servicekabel med 160A in i fastigheten är beställd men kan idag ännu inte tidsbestämmas när denna kan levereras och därmed är slutdatum för arbetena ännu inte bestämd. Dock så uppskattas arbeten med kabeldragning in till lägenheter kunna vara slutfört mars/apriloch i samband med detta kommer el kunna levereras precis som nu men uppgraderat till 3-fas men fortsatt under en övergångstid med 100A max kapacitet. Tiden då respektive lägenhet är frånkopplad elnätet kommer att begränsas då lägenheterna tas en efter en och därmed bortkopplas max 1 timme.

 

Vad innebär detta för mig

Arbetet som kommer att utföras kommer att skilja sig åt en aning mellan A och B uppgången.

 

A-uppgången:

Ny individuell dragning av kabel för el till samtliga lägenheter kommer att dras i trapphuset, detta även om man sedantidigare har 3-fas el ansluten. Detta då flertalet av de lägenheter som idag har 3-fas har detta med en och samma gemensamma kabel, vilket inte medger att elmätarna placeras i källaren.

Samtliga lägenheters elmätare kommer att flyttas ner till källaren. De lägenheter som idag har 1-fas kabel för el kommer få nya säkringsskåp då de gamla inte är anpassade för den nya installationen, övriga ska kunna använda de nuvarande elsäkringsskåpen.

 

B-uppgången

De lägenheter som idag har 1-fas kabel för el kommer att få ny individuell 3-fas kabel dragen in i lägenheten. Nytt skåp för elsäkring kommer att monteras samt elmätaren placeras nere i källaren.

De lägenheter som idag har 3-fas kabel indragen kommer inte beröras av arbetet då dessa kablar sedan tidigare redan är individuellt dragna och elmätarna ska vara placerade nere i källaren sedan tidigare.

 

Kommer jag som medlem påverkas kostnadsmässigt

Kostnaden för de upphandlade arbetena ryms inom föreningens budget och nuvarande tillgångar. Inga ytterligare kostnader tillkommer för de grundarbeten som genomförs förenskild medlem utifrån offererat grundutförande av arbetena.

I det fall enskild medlem önskar avsteg från det upphandlade grundutförandet av arbetet avtalas detta enskild i samråd med leverantören till kostnad som enskild medlem står för.Exepmel på sådant atbete kan vara i det fall enskild medlem vill justera dragning av kabel för el (annan plats för dragning) eller låta fälla in kabel i vägg och detta medför kostnad utanför vad föreningens offert medger så är det en kostnad som enskild medlem bär och avtalar med leverantören.

Vidare till exempel i det fall man inte är nöjd med det utseende av vägg eller plats där tidigare säkringsskåp/elmätare suttit som blir fallet när nytt säkringsskåp monteras (man önskar ommålning/tapetsering av hall eller vägg där säkringsskåp/elmätare suttit) och detta medför kostnad utanför vad föreningens offert medger så är det en kostnad som enskild medlem bär och avtalar med leverantören.

 

Hur får vi ytterligare information

Styrelsen kommer att löpande informera om arbetena så snart ny information finns tillgänglig. Vi finns även till hands för frågor som kan uppkomma från er medlemmar och om vi inte har svar direkt så eftersöker vi dessa av Gunnar Engström.

 

Med vänlig hälsning,

Crister Sahlén för Styrelsen Brf Fyrtornet 5